Aktuelnosti

SP, DAN 14. – ČETVRTFINALISTI NA VIDIKU

7. 10. 2022.

Ukoliko ne bude još iznenađenja, a shodno dosadašnjim iskustvima na Svetskom prvenstvu ona su moguća, najverovatniji učesnici četvrtfinala biće Italija, Kina, Brazil i Japan iz E, odnosno Srbija, Turska, Amerika i Poljska iz F grupe. Kojim će redosledom, odnosno ko će biti parovi, znaće se pošto velika većina selekcija odigra poslednji meč, a nekima je ostalo i dva. Ukoliko se ipak desi nepredviđeno, u osam najboljih se mogu naći Dominikanke i Belgijanke.

Bilo kako bilo, kraj 14. dana Svetskog šampionata doneo je najveću dramu. Poljakinje su nekako, posle meča dugog pet setova, u kome su vrlo često bile u podređenom položaju, gde su ih dva poena delila skoro pa od ispadanja iz borbe za četvrtfinale, uspele da pobede nezgodnu Kanadu, koja je odigrala možda najbolji meč do sada. Da bi otklonile sve dileme, treba im pobeda nad poslednjeplasiranom Nemačkom. Svetske šampionke su zabeležile i osmu pobedu, porazivši Tajland, koji nikako da pronađe staru igru. Derbi kola je bio meč Amerike i Turske, gde su obe selekcije imale svoje adute i razloge zbog kojih su verovale u trijumf. Bila je to u neku ruku utakmica za drugo mesto u grupi, koju je tim Karča Kiraljija uspeo da dobije posle četiri seta. Trijumfom nad Nemačkom, Dominikanke su koliko – toliko stvorile, doduše minimalne šanse za četvrtfinale, a svakako su popravile utisak svojim navijačima.

Možda i najbitniji korak ka četvrtfinalu, Japanke su učinile protiv autsajdera. Portoriko je pružio častan otpor, ali ništa više od toga. Slično je bilo i u susretu koji su odigrale Italijanke i Argentinke. I tu je slavio bolji tim, prema očekivanjima, uz  podsećanje, da mogu još daleko bolje. A selekcija Brazila je gazi sve pred sobom, pa su tako u jednom dahu „samlele“ domaćina u Roterdamu, kome su na taj način srušili snove da mogu među osam najboljih selekcija na planeti.

E grupa: Japan (Hajaši 15) – Portoriko (Enrajt 9) 3:0, Italija (Egonu 14) – Argentina (Merkado 9) 3:0, Brazil (Gabi 19) – Holandija (Dalerom 11) 3:0. Tabela: Italija 22, Brazil 20, Japan 18, Kina 17, Belgija 15, Holandija 13, Portoriko 6, Argentina 5 bodova.

F grupa: Srbija (Bjelica 15) – Tajland (Pimpičaja 8) 3:0, SAD (Ogbogu 15) – Turska (Guneš 16) 3:1, Dominikanska Republika (Martinez 28) – Nemačka (Ortman 12) 3:1, Poljska (Stisjak 25) – Kanada (Van Rik 21) 3:2. Tabela: Srbija 23, SAD 18, Turska 17, poljska 15, Dominikanska Republika 14, Kanada 12, Tajland i Nemačka po 10 bodova.