Aktuelnosti

SP, DAN 8. – JAPANKE ZA DESETKU

30. 9. 2022.

Iz kola u kolo, sve se više popunjava broj učesnika druge faze, a sa druge strane se opet zna sve veći broj onih selekcija koje će se posle prve vratiti kućama. Sve prisutniji su i neočekivani rezultati, a meč koji je obeležio osmi dan je svakako onaj koji su odigrali Brazil i Japan, u kome su azijske odbojkašice napravile iznenađenje. Do pobede, koja bi u nekom izjednačenom odnosu snaga sa Brazilkama  dala prednost nad istima, stigle su relativno lako, posle četiri seta. U tri dela igre koja su dobile japanske odbojkašice, njihove protivnice skoro da nisu bile „u priči“, što još jednom dovoljno govori o brojnim nedostacima selekcije Ze Froberta Gimaraeša- kineskinje su nastavile u starom ritmu, savladavši Češku sa „pola gasa“, dok je u direktnom duelu koji je odlučivao ko će ostati na Svetskom prvenstvu, Argentina posle velike borbe savladala Kolumbiju.

Holanđanke jednom neprijatno iznenadile svoje pristalice. U nekoj vrsti „regionalnog“ derbija, Belgija je održala čas jednom od domaćina, uz briljantnu partiju Brit Herbots, koja je osvojila čak 41 poen.

Pobednik grupe C znaće se posle duela Srbije i Amerike. Plave su imale lak posao protiv Kazahstana, dok je Amerika bez ikakvih problema savladala Nemačku (sa kojom se tim Danielea Santarelija poprilično mučio), gde su u svakom setu nametnuli svoj stil, nedozvolivši protivniku da se nada bilo čemu. Treba reći da če kući Bugarke (uz Kazahstan). One su imale priliku da pobedom nad Kanadom ostanu na šampionatu, ali se desilo suprotno, tako da upravo posle „derbija začelja“ napuštaju takmičenje.

A grupa: Holandija (Bujis 22) – Belgija (Herbots 41) 1:3. Tabela: Italija 12, Holandija i Belgija po 9, Portoriko i Kenija po 3, Kamerun bez bodova.

B grupa, tabela: Dominikanska Republika 10, Poljska i Turska po 9, Tajland 8, Hrvatska i Koreja bez bodova.

C grupa: Srbija (Aleksič 13) – Kazahstan (Nikitina 13) 3:0, Bugarska (Atanasijević 18) – Kanada (Van Rik 22) 1:3, SAD (Hol 12) – Nemačka (Drevnik 11) 3:0. Tabela: SAD 12, Srbija 11, Kanada i Nemačka po 6, Bugarska 1, Kazahstan bez bodova.

D grupa: Brazil (Pri 17) – Japan (Inue 27) 1:3, Kina (Li Jing Jing 22) – Češka (Orvosova 20) 3:0, Kolumbija (Dajana 26) – Argentina (Merkado 28) 2:3. Tabela: Kina 12, Brazil i Japan po 9, Argentina 5, Kolumbija 1, Češka bez bodova.