Aktuelnosti

RAPSODIJA VREDNA POLUFINALA

1. 10. 2022.

Retko ko je u jednom bitnom meču uspeo da „razbije“ protivnika kao što su to učinile najbolje srpske odbojkašice Ameriku u petom kolu grupne faze Svetskog prvenstva u Poljskoj (i Holandiji). Trebalo je to da bude izjednačen meč svetskog i olimpijskog šampiona, koji je odlučivao o prvoj poziciji u grupi, a pred „sjedinjavanje“ sa četiri selekcije iz B grupe. A bio je apsolutna dominacija selekcije Srbije, „rapsodija u belom“ s obzirom na boju dresovatima koji je selektirao Daniele Santareli. Ovaj trijumf, s obzirom na razvoj događanja, mogao bi vrlo lako da znači i plasman u polufinale, iako ima još mnogo da se igra.

Prvi set, poprilično lagan, neko bi rekao – rutinski, ali moralo je da se zapne, drugi posle preokreta u drugoj polovini, a treći iščekivanje Amerikanki da se utakmica završi, ali i grčevita borba da osvoje koji poen više i spreče bruku. Nisu pomogle izmene skamenjenog Karča Kiraljija, kome je ovo verovatno jedan od najtežih poraza u trenerskoj karijeri. Govorilo se o tome da Amerikanke u četvrtfinalu Lige nacija nisu najozbiljnije shvatile srpski tim, da će sada biti daleko bolje. Ali, zaboravile su da tada nije bilo ni Tijane Bošković, koja ih je torpedovalča sa 26 poena u samo tri seta. Ali, ovo je bio trijumf tima, koji je znao šta hoće, koliko može i koji se nije plašio, a ni gubio koncentraciju kada u nekim momentima, verovali ili ne, nije išlo kako je planirano. Koliko su protivnice bile inferiorne, govori samo jedan jedini njihov blok, a čak 12 srpskih. Amerikanke su tek svaku treću loptu pretvarale u poen, a najefikasnija igračica je imala – sedam poena. sve su to dokazi o superiornosti reprezentacije Srbije, koja je posle četiri vodoravne (Kanada, Bugarska, Nemačka, Kazahstan), „lupila“ i onu uspravnu recku.

Sada sledi kratko slavlje, presabiranje (pozitivnih) utisaka, verovatno kraći odmor, a onda – „Jovo nanovo“. Treba još pobeđivati.

Statistika Srbija Amerika