Aktuelnosti

SP MUŠKARCI – NA STARTU (SAMO) BOD

Šampionat sveta u Italiji, naši najbolji odbojkaši počeli su porazom od Amerike. To je loša vest, ali dobra je ta što su u njemu ipak uspeli da osvoje bod. Sa još jedne strane gledano, imaju za čim da žale, jer su možda mogli oni da budu ti koji bi se radovali posle skoro dva časa dopadljive igre sa obe strane. Ipak, u odnosu na neke poslednje mečeve sa istim rivalom, kao da su im našli “slabe tačke”.

Tim Nikole Grbića ima za čim da žali, jer su dva puta bili u vođstvu, ali kako bi oni osvojili set, to kao da bi bio znam Amerikancima da oni podigni nivo igre na najviše. Jedino tako su mogli da pobede plave i, na žalost, na kraju su u tome uspeli. Početak je bio kao iz bajke, dobar i precizan napad, pratio je izuzetan servis, a onako “usput” usledilo je i nekoliko blokova kojima je smiren Anderson. Uopšte, kada je naš tim dobro servirao, a to je bio u prvom i trećem setu, prednost je rasla, a kada tog elementa nije bilo, kao da bi se u njihove redove uvukla nervoza, sa kojom nisu uspevali da se izbore, što ih je na kraju “koštalo” da neraspoloženi napuste teren. Imali su šansu da u četvrtom periodu uhvate priključak, ali velika požrtvovanost u par navrata znala da odnese moguće poene, pa je taj brek odlučivao ko će do prvog trijumfa. A u njemu je selekcija Amerike, “ni kriva ni dužna” povela sa 4:0, bilo je teško da se u “skraćenom” setu njuri i stigne velika razlika. Ali dobro, ima ona izreka “prvi mačići se u vodu bacaju”, pa tako treba shvatiti i ovaj meč. Za visok plasman u grupi, mora se napasti Rusija u poslednjem kolu, a “između” toga protiv Kameruna (četvrtak 20,30 časova), Tunisa i Australije moraju se beležiti trijumfi sa što manje “potrošnje” snage. Ovo je početak, ima tek da se igra.

– Počeću od sebe, gde nisam kigrao najabolje u momentima kada se odlučivala utakmica. Ostaje žal za pobedom, ali verujem da ćemo igrati sve bolje. Kada smo imali servis, imali smo i igru, iu suprotnom bilo je jako teško. Sa druge strane, moramo da znamo protiv kakvog smo rivala igrali, Amerika je izuzetan tim i još jednom su to polkazali – rekao je najefikasniji igrač našeg tima, Aleksandar Atanasijević.

Blokerski je svoj deo posla Srećko Lisinac odraduio vrlo dobro, ali su nijanse odlučile da naš tim dobije manji deo bopdovnog kolača.

– Nekada su nijanse na našoj strani, a sada to nije bio slučaj. Imali smo svoje šanse, ali treba reći da je Amerika i izuzetan protivnik i da je igrala odličan meč. Počeli smo sa bodom, koglo je možda io više, ali moramo se brzo posvetiti neradnim mečevima, jer ima da se igra, treba skupiti što više bodova…

Poznaju u Italiji Nikolu Jovovića jako dobro, njegove mogućnosti, njegovu harizmu, pa zato i ne čudi veliki broj aplauza upućenih ovom momku.

– Postoje periodi utakmice kada jednostavno učiniš sve da zaustaviš protivnika, ali onda njegov kvalitet dođe do izražaja i jednostavno skoro da postaneš nemoćan. Takve periode su imali Rasel, Anderson i Sander i to je rezultiralo time da poraženi završimo ovaj meč. Idemo dalje, znamo šta nas sve očekuje. Videli smo i dobre strane naše igre, ali i one koje moramo i koje ćemo svakako popraviti već u narednim susretima.