Aktuelnosti

SP MUŠKARCI – TROSKOK ZA POLUFINALE

Kako Svetsko prvenstvo odmiče, tako naši najbolji odbojkaši nastavljaju da oduševljavaju armiju svojih obožavalaca. Poraz, koji ama baš ništa nije značio, u duelu sa Poljskom, nadomestili su fantastičnom partijom protiv domaćina šampionata Italije. Bacili su “azure” na “obe plećke”, igrali u ogromnom delu susreta simultanku, utišali publiku i sa maksimalnom, ali više nego ubedljivom pobedom stigli pred vrata polufinala. Da bi kroz njih i prošli, biće im potreban set u duelu sa Poljskom (četvrtak 20,30), a možda ni to. Ali sa druge strane, upravo su oni veliki “dužnici” iz Varne, tako da motiva ni ovog puta neće manjkati

Mnogi koji se “bave” odbojkom, i pre duela sa Italijanima (koji su uzgred na velikim takmičenjima skoro uvek “redovna mušterija”), jednostavno nisu “videli” način kako domaćin može do pobede. Kako god se pogleda, srpski odbojkaši bili su kbvalitetniji, igrali su bolje u dosadašnjem delu takmičenja, a sve to bila je njihova daleko veča prednost nego što je sa druge strane bila samo domaća publika. Kada se, naročito u ovoj fazi takmičenja, protivnik u prvom setu ostavi na samo 15 poena, onda se kaže u žargonu da je – razmontiran. Niko od Italijana, bilo na terenu, pored klupe ili na tribinama, nije znao odakle preti veća opasnost. Ali sve što bi uradili u napadu, naši momci su najpre morali da odrade u odbrani. Tom segmentu, u toj meri, protivnik se sigurno nije nadao. U naredna dva seta bilo je sve skoro preslikano, osvojilo je italijanski tim koji poen više, ali suština je bila ista. Dobra srpska odbrana, sjajan napad, atraktivni poeni gde bi u jednom od njih Neven Majstorović u par sekundi dva puta “zaronio” i izvadio lopte koje su svi već videli na tlu, samo su dodavali samopouzdanje timu Nikole Grbića, koji ni jednog trenutka nije posegao za bilo kakvom izmenom.  To govori koliko je sve funkcionisalo kao najtačniji švajcarski sat. Sa druge strane, to je bio čest pokušaj italijanskog selektora, a kako se meč bližio kraju, kako igrači, tako i publika, jedva su čekali da se on okonča, jer nisu više mogli da gledaju nemoć svojih ljubimaca.

– Igrali smo bez greške i jednostavno nije postojao način da nas pobede – kratko je prokomentarisao sjajni Srećko Lisinac.

Na njegove reči nadovezao se opet najefikasniji akter susreta Aleksandar Atanasijević:

– Kada Italija osvoji 15 i 18 poena po setu, onda znači da smo dominirali. Utišali smo publiku, igrali timski, kao jedan, a tada nam niko ništa ne može.

Ni Nikola Grbić nije ostao imun na partiju momaka čiji je selektor. U jednom dahu su

“počistili” protivnika i bacili ga u velike muke.

– Fenomenalno su momci odradili posao od prvog poena. Eliminisali smo sve njihove nade i umirili ih našom sjajnom odbranom. Tako smo im oduzeli snagu, a kada smo na sve to dodali agresivan servis i kontinuitet u napadu, onda je rezultat na kraju pokazatelj pravog odnosa snaga na terenu.

I tako, izgleda da se plava mašinerija tek zahuktava.

 

Statistika Srbija Italija