Aktuelnosti

SP ŽENE, F6 – NA PRAGU POLUFINALA

Sve je bilo onako kako se pretpostavljalo, onako kako su naše devojke najavljivale i kako je jedino moglo da bude.Nagoja Ubedljiva pobeda naših najboljih odbojkašica u prvoj utakmici “fajnal siksa”, vraćen dug Japanu za poraz u ne tako bitnoj utakmici nedavno i ono što je najvažnije – širom otvorena vrata polufinala Svetskog prvenstva. Da bi i prošle kroz njih, potrebno je da se desi ono što je realno da se desi i to već u utakmici u kojoj se sastaju Italija i Japan (ponedeljak 12,20), ali o tom – po tom.

Osmesi, motivacija, važnost meča, sjajna atmosfera pred 10 hiljada domaćih navijača. Skoro su zaćutali već posle trećine prvog seta, jer tada se srpska selekcija odvojila sa nekoliko poena prednosti i samo održavala tu prednost. Naravno, sve to nije došlo “tek tako”, već su pored sjajnog napada, u kome su izuzetno raspoložene, skoro nemilosrdne, bile Brankica Mihajlović i Tijana Bošković, maestralno odradile posao u odbrani, a požrtvovanost Stefane Veljković i Milene Rašić u par navrata bila je ravna “vratolomijama” koje izvode same Japanke. Uz njih, kojima to nije u “opisu radnog mesta”, očekivano dobru partiju pružile su Silvija Popović i Bianka Buša (prva u polju, druga na prijemu servisa), a sa svim gore poemnutim, Maji Ognjenović nije bilo teško da “prevrće” lopte gde poželi.

– Odradile smo sjajno posao u odbrani. Znali smo da neće biti silovitih smečeva, pa je cilj bio da obratimo pažnju na “lagane” lopte. Skoro sve smo ih “pokupile” i onda nije bilo teško da se napadi realizuju. Dodali smo svemu i dobar servis, pa smo prva dva seta dobile na skoro istovetan način – rekla je kapiten srpskog tima.

;alo je “zaškripalo u trećem, jer su Japanke konstantno vodile, publika je priželjkivala početak preokreta i malo je nedostajalo da taj period pripadne njima. Ali jedan čudesan poen koji je osvojila Silvija Popović (!!!), libero našeg tima, kada je prevarila sve japanske odbojkašice, i to pred sam kraj, kod rezultata 22:19 za domaćina, bio je početak preokreta. Par dobrih servisa Milene Rašić i za kraj kao poslastica “kuvanje” Maje Ognjenović, donelo je veliku radost srpskom timu.

– Rezultatski deluje lako, ali sve je, kao i uvek kada igramo protiv Japana, bilo teško. Popravili smo neke stvari, videli smo gde smo grešili i to smo ispravili. Odbrana je bila nešto što je uslovilo sve kasnije dobre napade. Morali smo da budemo koncentrisani od prvog do poslednjeg poena i drago mi je što smo treću fazu počeli pobedom – ocenila je najefikasniji pojedinac meča Tijana Bošković.

Razloga za zadovoljstvo bilo je i te kako i koliko. Posle nekoliko dana, gde devojkama i stručnom štabu nije bilo ni malo lako, kada su neuspesi sa Japanom i Holandijom u drugom krugu tumačeni na razne načine, pokazala se kao više nego istinita ona rečenica da “kada smo kompletni i kada igramo najbolje što znamo, retko ko može da nam parira”. Zato i toliko zadovoljstvo, jer treba čudo da se desi pa da Srbija ne zaigra u polufinalu.

SerbiaheadcoachZoranTerzicelebrateshisvictorywithhisstaff– Malo bi neverovatno bilo da Japan pobedi Italiju maksimalnim rezultatom, a posle mi izgubimo od Italijanke na isti način i da se “zatvori krug”, ali recimo da su naše šanse u za plasman među četiri velike. Bez obzira na to, trebalo bi definitivno da prestanemo da razmišljamo u pravcu da smo se kvalifikovali i da sada možemo polako da se spremamo za polufinalni meč. Sebi smo već napravili problem, jer smo one dve utakmice u grupi igrali onako kako smo igrali, baš zbog toga što su svi već bili glavama na “fajnal siksu”. Sada je već vreme da se tim diže iz utakmice u utakmicu, da igramo sve bolje i bolje i da budemo jači u svakom smislu – ocenjuje, ali i opominje selektor Zoran Terzić.

Ono što sledi je dan odmora i gledanje utakmice između Italije u Japana. Naravno i trening na kome se treba spremiti za drugog rivala u grupi, Italijanke (utorak 9,10). o polufinalu devokjke sigurno razmišljaju, ali se ne izjašnjavaju na glas. U Jokohami ih sigurno, već spremno dočekuju.

Statistika Srbija Japan

G grupa

Prvo kolo: Srbija – Japan 3:0, drugo kolo (ponedeljak 12,20): Italija – Japan, treće kolo (utorak 9,10): Srbija – Italija.

H grupa

Prvo kolo: Kina – SAD 3:2, drugo kolo (ponedeljak 9,10): Holandija – SAD, treće kolo (utorak 12,20): Kina – Holandija.