Aktuelnosti

SP ŽENE – START UZ LAGANI TROSKOK

Da su jedva željne da Svetsko prvenstvo konačno počne, naše najbolje odbojkašice dokazale su već na startu. Selekcija Dominikanske Republike, koja svojom pojavom uvek izaziva na oprez, jer znaju da iskoriste svaku HAMAMATSUopuštenost, poražena je maksimalnim rezultatom u igri čijim je dobrim delom bio izuzetno zadovoljan i sam Zoran Terzić. Drugo kolo donosi meč sa Kenijom (nedelja 12,20), gde se pobednik već zna.

– Možemo da budemo zadovoljni početkom Svetskog prvenstva, rezultatom i igrom naročito u prvom setu. Bili smo zaista ubedljivi, koncentrisani, igrali smo pametno i nismo dozvolili ni jednu grešku u “obaveznioj igri”. Nismo uspeli da održimo taj nivo, jer je Dominikana odigrala utakmicu samo sa jednom greškom u napadu, što nije karakteristično za njih i time su nam otežavali posao. Kažem, zadovoljni smo pobedom, ali moramo da poboljšamo igru iz utakmice u utakmicu – istakao je trofejni selektor.

Počelo je tako što su naše devojke do prvog tehničkog tajm – auta osvojile poene iz svih elemenata, gde su se skoro sve “upisale u strelce”. Svako je radio svoj deo posla, i to na vrlo visokom nivou, čak i u elementima koji im baš nisu u “opisu radnog mesta”. Prednost je rasla, aplauzi su se smenjivali, kao i uzdasi posle nekoliko izuzetno atraktivnih poena. Ona koju publika u Japanu najviše voli, Brankica Mihajlović, bila je izuzetno raspoložena u napadu i koristila je svaku priliku da na atraktivan način poentira.

– Mislim da je bilo dobro za početak, da je proteklo sve u najboljem redu. Bitan je svaki set, pa je dobro što smo bile toliko ubedljive. Verujem da je ovo samo početak, da će iz utakmice u utakmicu biti sve bolje.

GalleryPic-1Kako je meč odmicao, pitanje pobednika se nije postavljalo. Nije srpski tim bio toliko ubedljiv u drugom i trećem periodu, ali je pokazao kako igra velika selekcija. Drugi deo su dobile na čistu rutinu i znanje, što bi se reklo “da se igralo dva dana, Dominikana ne bi osvojila taj set”. A nije osvojila ni naredni, iako je vodila u dobrom delu, ali zahvaljujući ozbiljnosti i koncentraciji naših devojaka kako se meč bližio kraju, poen po poen, stizale su razliku, na kraju je i prestigle i uzdignutih ruku napustile teren.

– Rezultatski bitno, za start šampionata, ali i za dalje. Verujem da ćemo još bolje igrati, dizati formu. Bilo je oscilacija, ali ćemo te faze igre smanjiti i podizati je na sve bolji nivo. Mislim da je već mek sa Kenijom prilika za to, gde smo apsolutni favoriti i dominatni na papiru, a verujem da ćemo to dokazati i na terenu – rekla je posle meča Tijana Malešević.

Sve je funkcionisalo toliko dobro da je Zoran Terzić samo u jednom momentu posegao za izmenom, kada je servisom opterećenu Tijanu Malešević zamenio Bojanom Milenović. Sjajno je posao u mnogim fazama odradila Milena Rašić, gde se u nekoliko navrata i sjajno postavila i reagovala u odbrani, o “štopovanju” napada i servisa rivala od strane Silvije Popović već je dosta rečeno, a igrala je na ranijem nivou, Stefana Veljković je smečovala preko izuzetno visokog bloka Dominikanske Republike, što retko kome polazi od ruke, Brankica Mihajlović, oduševljavala svoje “fanove”, a Tijana Malešević odradila veliki deo posla oko prijema servisa i postavljanja u polju. Zvučni efekti su se nsjčešće uključivali pošto bi Tijana Bošković “stavljala” loptu na teren protivnika, dok je u nekoliko navrata Maja Ognjenović “sakrivala” lopte kao da je Dejvid Koperfild, a konstanto “crtala” napade raspoloženim saigračicama.

– Dobrop smo spremile utakmicu, imali smo ispavan pristup, znajući da imaju dobre i iskusne igračice koje igraju u brojnim evroski poznatim klubovima. Bili smo koncentrisani na igru u prva dva seta i svi elemeni su bili na našoj strani. Znali smo da će “pratiti” naše srednje blokere, pa smo imali slobodnije krajnje napadače. A onda je evidentno došlo do pada igre što je evidento i možda mao karakteristično za nas u poslednjih par godina. I one su igrale bolje, ali smo na vreme vratile igru i pobedile. Meč sa Kenijom treba iskoristiti kao priliku da se još neke stvari probaju i iutvrde pred susret sa Brazilkama koji će biti najveći ispit u grupi – reči su kapitena plavih.

Svaki početak je težak, ali naše najbolje odbojkašice “ne haju” mnogo za time. Imaju svoje planove, imaju svoju igru, imaju čak i priliku da malo “prikoče” i predahnu, a onda se vrate na stari kolosek i pobede. Tako je to kad si u svetskom vrhu.

 

Statistika Srbija D. Republika

 

Rezultati prvog kola

A grupa: Kamerun – Meksiko 3:1, Holandija – Nemačka 3:1, Japan – Argentina 3:0.

B grupa: Italija – Bugarska 3:0, Turska – Kanada 3:0, Kina – Kuba 3:0.

C grupa: Rusija – Trinidad i Tobago 3:0, SAD – Azerbejdžan 3:0, Tajland – Koreja 3:2.

D grupa: Brazil – Portoriko 3:0, Srbija – Dominikanska Republika 3:0, Kenija – Kazahstan 3:0.