Aktuelnosti

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

22. 6. 2023.

Svetska odbojkaška federacija je, poprilično iznenada donela epohalne promene kada je igra preko mreže u pitanju. Administrativni bord je zasedao u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici, i pod blagim uticajem povetarca i sunčevih zraka, odlučila da se svetski šampionati od 2025. igraju na svake dve, umesto dosadašnje četiri godine, uz učešće 32 selekcije. Treba napomenuti da su na pomenutom zasedanju bili svi najbitniji ljudi iz svetske odbojke, na čelu sa predsednikom FIVB dr. Arijem Grasom i prvim čovekom evropske odbojke Aleksandrom Boričićem. Pored njih u najužem odboru prisustvovao je i prvi potpredsednik Svetske odbojkaške federacije Kristobal Marte Hofiz. S obzirom da ova odluka „stupa na snagu“ od 2025. to znači da se posle ovogodišnjeg Evropskog šampionata, naredno održati tek za tri godine (2026).

Ovo je velika promena, ali promena koja iziskuje dodatne napore odbojkaša i odbojkašica, jer će svake godine imati dva velika takmičenja, a u olimpijskoj i tri. Dobra strana svega je da se ubuduće neće igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. Naime, od los Anđelesa 2028. na najvećoj svetskoj sportskoj smotri, učestvovaće domaćin, pobednici kontinentalnih šampionata (Aleksandar Boričić se odavno zalaže za tako nešto), tri najbolje sa godinu ranije završenog svstskog prvenstva (a koje se do tada nisu plasirale), kao i tri najuspešnije sa FIVB rang liste, a da prethodno nisu izborili vizu na drugi način.

Zanimljivo zvuči, po svoj prilici trebalo bi da bude dosta zanimljivih takmičenja, samo… Kako će na sve odreagovati oni koji su glavni u celoj priči – igrači i igračice. U svakom slučaju jedno je sigurno – ništa više neće biti kao pre.