Intervjui

TADAŠI NAGAI – JAPANAC SA SRPSKOM DUŠOM

Kada su u istom društvu Tadaši Nagai i Zoran Terzić, naš trofejni stručnjak ume da kaže:

– Ovo je čovek koji je osvedočeni prijatelj srpske odbojke i mnogo je učinio za nas tokom svih ovih godina.

Japanski narod generalno voli naše ljude, ali odbojkašice su im nekako najviše prirasle srcu. Skoro da nema takmičenja, a da se ne nađu u Zemlji izlazećeg sunca. Tada bi Nagai, dok je bio ambasador Japana u Srbiji učinio sve kako bi se taj put na najlakši način realizovao, a sada kada to više nije, lično je učestvovao u dogovoru da Hofu bude domaćin završne faze priprema pred Svetsko prventvo našim devojkama, a čak ih je sačekao na aerodromu u Fukuoki i svakodnevno je na usluzi i svim treninzima.

– U Srbiji sam bio 17 godina kao diplomata i za to vreme jako dobro sam upoznao srpski narod, koji mi je postao jako drag. Znam za sve probleme kroz koje je prolazila vaša zemlja, pa sam shodno tome uvek tu kada treba nešto da se pomogne. Naravno, drago mi je što sam napravio kontakt sa Odbojkaškim savezom Srbije, jer odbojka je u gradu, gde sam rođen, Hofuu, stvarno popularna.

Kako se uopšte došlo na ideju da Hofu bude domaćin našim nacionalnim odbojkaškim selekcijama pred velika takmičlenja u vašoj zemlji ?

hdr

– Pre nekoliko godina u Beograd je došao tadašnji gradonačelnik. O Beogradu i Srbiji sam mu uvek mnogo pričao, a on se tada uverio koliko je vaš narod gostoljubiv. Pitao me je kako bi mogli da pomognemo srpskom sportu, koji je to koji je najzastupljeniji i odgovorio sam da je to odbojka. Tada je pala odluka, definitivno, pogotovo što su za dve godine Olimpijske igre u Tokiju, gde očekujemo obe srpske selekcije. I u Hofuu se odbojci pridaje velika pažnja i tako smo došli na ideju da sednemo sa ljudima iz Odbojkaškog saveza Srbije. Počeli smo priču sa Aleksandrom Boričićem, a završili je sa Zoranom Gajićem i Ivanom Kneževićem, sa kojima smo definitivno i potpisali ugovor o saradnji.

Treninzima srpske ženske reprezentacije prisustvuje veliki broj devojčica i dečaka, meč sa Meksikom je bio posećen kao da igra japanska selekcija…

– Rekoh, Hofu je odbojkaški grad. U vrhu smo u Japanu kada su školska prvenstva u pitanju, već niz godina.imamo dobre đake i odbojkaše i sjajno je što mogu na delu da gledaju svetski poznate igračice iz Srbije.

Šta poseta odbojkašica Srbije znači pred Svetsko prventvo, to se odavno zna, a i treneri svakodnevno pominju. Šta za Hofu znači poseta srpske delegacije ?

– Prijateljstvo je vidljivo, a nas posebno raduje što je to sa uslovno rečeno “malim” Hofuom, a ne nekim većim gradom. Zbog toga smo se godinu dana spremali za ovaj susret sa odbojkašicama Srbije. Vežvali smo, dečeci i devojčice su učili srpske reči, službežnici takođe. Shodno tome da nemamo priliku za mnogo međunarodnih kontakata, videlo se da su pojedinci imali tremu od odgovornosti da sve bude kako treba. I ispalo je sjajno.

dav

Posle 17 godina u Srbiji, vratili ste se u Japan, postali predsednik Udruženja srpsko – japanskog prijateljstva. Da li je bilo teže kada ste dolazili u Srbiju ili kada ste se vraćali u Japan ?

– Mislim ovo drugo. Na srpski narod, običaje i hranu svako se lako navikne. Mnoge stvari sam “doneo” u Hofu, ali bez Srbije mi je jako teško. Dođem recimo jednom godišnje, bio sam u maju ove godine, na odbojkaškom turniru mladih u Beogradu. Kako bih bio “još bliži”, osnovali smo Udruženje koje funkcioniše jako dobro. Svi su se u to verujem uverili ovih dana.

Koje srpske običaje ste vi poprimili za godine provedene u našoj zemlji ?

– Mnogi me pitaju da li sam počeo da slavim neku slavu… Ne, ali rado sam išao na njih, kad god sam u prilici. Znam kad se jednom pozove, onda je taj neko u obavezi da dolazi svake godine. Saveti Nikola je koliko se sećam najposećenija slava. Volim i dan danas da pojedem dobru “mućkalicu”… Uveli smo u škole isharnu koja je zastupljena u Srbiji, podučavani su kuvari, pa se tako vrlo često na meniju nađe pljeskavica. Još mnoge stvari me vezuju za Srbiju. Uostalom to je moja druga zemlja.

Na kraju će oni koji to još ne znaju, shvatiti, zašto je Tadaši Nagai počasni građanin Beograda, dobitnik Specijalne plakete OSS i brojnih drugih nagrada u Srbiji.