Aktuelnosti

TALASANJE U MAKEDONIJI: MATIJAŠEVIĆ PROZIVA SAVEZ

Pre par dana u makedonskoj odbojci su se desile prilično neočekivane stravi. Naime, čelni ljudi ovog Saveza smenili su dvojicu srpskih trenera, Nikolu Matijaševića sa mesta selektora muške seniorske reprezentacije i Nenada Mihajlovića koji je po mnogim mišljenjima počeo sjajan posao kao selektor kadetske reprezentacije spremajući ih za Evropski šampionat dogodine čiji je Makedonija domaćin. Sve je to bilo prilično čudno, a prvi se oglasio stariji i iskusniji, koji je u otvorenom pismu sportskoj javnosti i Odbojkaškom savezu Makedonije napisao:

-Na Fejsbuk stranici federacije pročitao sam da sam otpušten. Niko me nije obavestio i nije objasnio razlog za to. Teško mi je što do dan danas nisam dobio poziv ni od predsednika Petra, ni od potpredsednika Čajke, a bili smo u dobrim odnosima i u stalnoj komunikaciji.

Tužan sam i uznemiren što sam otpušten iz mnogo razloga. Prvo smo se plasirali na Evropsko prvenstvo pobedivši Tursku u odlučujućem meču, a Turska je trenutno svetski tim. Kvalifikovati se sa timom za Evropsko prvenstvo, a da na njega ne odeš je vrlo bolno. Očekivao sam više poštovanja federacije prema rezultatima, jer sam prvi put u istoriji odveo Makedoniju na Evropsko prvenstvo, a sada drugi put zaredom.

Sve do sada nisam želeo da dajem izjave za štampu, jer sam hteo dobro da razmislim pre nego što nešto kažem. Dobro sam razmislio, konsultovao se sa najmilijima i odlučio da kažem sve što mi je pri srcu, bez filtera. Stvari su sada jasne, novi trener je moj bivši pomoćnik Duško Nikolić.

Ta situacija sa Duškom Nikolićem jako boli: Dečak iz Lučana, iz grada u kojem je odrastao moj otac, čovek kome sam pomogao da dođem u Šomon, jedan od najvećih francuskih klubova. U mojim očima prijatelj kome sam verovao i od koga sam očekivao lojalnost. Zbog toga sam ga pozvao da mi bude pomoćnik u Makedoniji, ali očigledno je imao druge ciljeve od trenutka kada su se pojavile komplikacije i kada je osetio priliku da postane trener.

U maju, tokom priprema za Evropsku ligu, već je bilo pokušaja da me smene doktor reprezentacije Petrovski i Filip Despotovski. Filip je bio nezadovoljan što ga nisam pozvao da dođe u PAOK, gde sam bio trener ove godine. Očigledno je od tog trenutka odlučio da se osveti i počeo je da lobira za vreme priprema. Tada su počeli da razbijaju tim. Tada su lekar i Despotovski pozvali nekoliko igrača da im daju podršku i da me zamene i postave Nikolića.

Tada nisu uspeli, ali Federacija nije odgovorila kada sam tražio zamjenu lekara. Ovim potezom Federacija mi je oduzela autoritet nad timom i ostavila prostora za nejedinstvo u timu. Izgubili smo u Strumici u finalu Evropske lige, što je “brejkerima” i Karanoviću dalo dodatni argument da me smene.

Moj zaključak je da je Nikolić već radio u maju sa ljudima koji su se borili da me zamenea meni je rekao da je neverovatno da neko uopšte razmišlja u tom pravcu, jer imamo odlične rezultate. Veoma me povredila činjenica da nismo uspeli da ostanemo u timu, već smo pucali iznutra, zbog nekih ličnih interesa Despotovskog, Nikolića i dr Petrovskog.

Ceo život sam gledao interesovanje ekipe, ali postalo je teško raditi jer je predsednik Pero Jovanovski često govorio ko treba da igra. Odbacio sam njegove ideje i vodio tim kako sam mislio da treba. Jovanovski mi je često govorio da Despotovski mora više da igra, i u poslednje vreme se mnogo mešao. Kulminacija se dogodila tokom odlučujuće utakmice sa Turskom, kada je lekaru poslao SMS da prenese da Despotovski treba da se uđe u igru, što naravno nisam uradio, a pobedili smo u meču sa kojim smo se plasirali na Evropsko prvenstvo.

U vezi sa postupcima Duška Nikolića i njegovim debijem na mestu glavnog trenera na Evropskom prvenstvu: To mi se nikada nije desilo za 30 godina rada u inostranstvu. Sad sam to doživeo od prijatelja iz Srbije, koji je ujedno i predsednik udruženja trenera u Srbiji.

Na kraju bih rekao da sam imao mnogo lepih trenutaka sa Makedonijom, išao sam u bitke sa sjajnim momcima koji se bore i daju 150% za svoju reprezentaciju. Raditi i pobeđivati sa njima bila je velika čast i lepo iskustvo. Ali, nažalost, doživeo sam vrlo ružan kraj koji nisam očekivao niti zaslužio. Osećam veliku tugu i gorčinu, zaista mi je teško što nisam sa svojim timom koji sam plasirao na Evropsko prvenstvo.

Iskreno želim sve najbolje igračima i želim puno uspeha Makedoniji na Evropskom i svim budućim prvenstvima! Bila mi je čast voditi te ove 3 godine.

Nikola Matijašević