Više od igre

TERZIĆEVIH „PRVIH 20 GODINA“

Povodom velikog, reklo bi se jedinstvenog jubileja, dve decenije bivstvovanja na mestu selektora ženske odbojkaške reprezentacije, održana je promocija filma o Zoranu Terziću, pod nazivom „Prvih 20 godina“. Idejni tvorac, dugogodišnji odbojkaški novinar Nenad Kostić, svoje ideje je podelio sa autorom Vladimirom Pajićem, a sve to je u sjajnu celinu kao režiser uklopila Nataša Šević.

Na interesantan, i pomalo neobičan način za nešto više od 50 minuta, „protutnjalo“ se kroz nešto što je i zaslužilo da se nađe u formi kakva je prezentovana. Skoro pa slučajni početak, odnosno „prekvalifikacija“ sa muške na žensku odbojku, kao i imenovanje za selektora, a sve u „režiji“ Aleksandra Boričića, koji je, ne izgleda, već imao viziju da Zoran Terzić može da napravi „revoluciju“ u srpskoj ženskoj odbojci i osvojio brojne trofeje. Onim, njemu najbitnijim, posvećena je posebna pažnja.

-Drago mi je što je Nanad Kostić došao na ideju da napravi ovako nešto. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u ovom projektu, koji su dali doprinos da sve izgleda baš ovako, po našem mišljenju jako dobro – rekao je između ostalog Vladimir Pajić.

Film je potkrepljen nekim snimcima iz vremana kada je selekcija tada Srbije i Crne Gore, počela put skoro sa dna, pa skoro do vrha, sa mnogo originalnih, možda do sada neviđenih, ali sigurno skoro pa zaboravljenih snimaka. Naravno, uz letošnju šetnju Banjičkom šumom i prebiranjem po koferu uspomena sa Majom Ognjenović.

-Srećan sam zbog svega, jer je jedna davnašnja ideja ugledala svetlost dana u vidu filma. Zahvalan sa ljudima sa kojima sam sarađivao, jer da sam se ja pitao, ovaj film bi imao dužinu filma „Ben Hur“, a ne bi bio ni blizu pa zanimljivosti. Ovako, sve ono što je najbitnije može se videti u 50 i nešto minuta filma – nije krio zadovoljstvo Nenad Kostić.

A „glavni glumac“ je bio skoro pa kao na terenu. Smiren, odmeren, ali videlo se da mu nije bilo baš svejedno. Dobio je aplauz kada je ušao na projekciju, kada je film završen i kada se obratio okupljenim prijateljima i gostima.

-Sam naziv je interesantan za film, ali mislim da nije baš realan. Ali dobro… Kada pogledam kroz šta smo sve prošli u pomenutom periodu, malo me hvata jeza jer vidim kako smo izgledali onda, a kako sada. Šalu na stranu, mislim da je ovo film koji govori o uspehu srpske ženske odbojke. Hvala još jednom svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji, a i onima koji su došli da ga odgledaju kao premijeru.

A među okupljenima su bili Aleksandar Boričić, Zoran Gajić, nekoliko visokih funkcionera Evropske odbojkaške konfederacije, kompletan stručni štab aktuelne reprezentacije, Terzićevi dugogodišnji saradnici, odbojkašice iz prethodnog perioda i mnogi drugi. Možda je jedna rečenica pred kraj filma, a koju je apostrofirao upravo Zoran Terzić, najbolje govori o tome šta je uradio za srpsku odbojku:

-Osvajali smo mnoge pehare, medalje različitog sjaja, ali mislim da je najveći uspeh kada pogledamo da danas u našoj zemlji 80 odsto devojčica želi da igra odbojku.