Intervjui

TIJANA BOŠKOVIĆ: OSEĆAJ KOJI DO SADA NISAM IMALA

Nagrada za najbolju odbojkašicu Evrope u 2017. još nije u rukama Tijane Bošković (ne zna se još kada će biti), ali zato čestitke, poruke i pohvale na njenu adresu povodom tog proglašenja, još uvek ne prestaju. Zasluženo. Zvanično je tek 48 sati prva dama Starog kontinenta u godini na izmaku, a nezvanično je to mnogo, mnogo duže.

Kakav je osećaj kada na karti sveta vidiš Evropu i shvatiš da si od svih onih koji tu igraju odbojku, baš ti najbolja?

– Velika je čast kada se dobije takvo priznanje. Doduše nisam mogla da prisustvujem tom činu zbog klupskih obaveza, ali i bez toga, utisak je fenomenalan. Saznala sam za odluku žirija pre izvesnog vremena, bilo je to zaista prijatno. Specifičan osećaj koji do sada nisam imala. Žao mi je što nisam bila u Moskvi, ali nadam se da će biti još sličnih prilika i verujem da ću tada uspeti da dođem.

Koliko ovakve nagrade uspeju da motivišu igrače, naročito tako mlade?

– Mnogo, verujem da će se to i videti. Nadam se da ću biti još bolja. Znamo koliko je kvalitetna ženska odbojka u Evropi, da je iz dana u dan sve više dobrih igračica, a biti najbolji među svima njima je stvarno nešto izuzetno.

Ko su ljudi koji su najzaslužniji za ovaj tvoj uspeh?

– Pre svega porodica, ona je moja najveća podrška od kada sam počela da igram odbojku. Naravno, treneri koji me treniraju i saigračice, bez njih ne bi bilo ni ovog osećaja. Hvala svima koji su na bilo koji način učestvovali.

Da li je Baku bio ključna stvar u izboru najbolje igračice Evrope za 2017?

– Verovatno, jer smo tamo bili baš dominantni, kao retko ko do sada. Sa druge strane, cela ova sezona i na klupskom i na reprezentaivnom planu bila je izuzetna.

Ni oni stariji poznavaoci odbojkaških zbivanja ne sećaju se da je neko sa 20 godina postao najbolji igrač na kontinentu. Bilo je velikih imena, da nije neko od ranijih možda i neki tvoj idol?

– Niko od njih, ali takvi igrači i ja sa njima, zaista lep osećaj. Nestvaran je osećaj biti u njihovom „društvu“ bar u knjigama koje pišu o najboljima. Ponavljam, isto tolika je i obaveza koju sam spremna da opravdam.

I stvarno Tijana Bošković ima razloga da časti ovih dana. A tek će, jer stići će i taj trofej, a onda će osećaj biti kompletan. I što je najbolje, to je verovatno samo početak.