Liga nacija

VNL 2023. – KONAČNO TRI BODA

18. 6. 2023.

Trebalo je da prođe osam kola Lige nacija da selekcija koja brani bronzanu medalju, a „usput“ je i šampion sveta, zabeleži prvu pobedu vrednu tri boda. Posle neuspešnog prvog turnira i četiri poraza, kojih više niko ne želi da se seća, najbolja ženska reprezentacija Srbije je drugi okončala sa tri trijumfa i porazom iz koga je izvukla bod. Ono što razlikuje meč sa Hrvatskom od onih sa Japanom, Brazilom i Tajlandom, jeste što je odigran u „samo“ četiri seta.

Znalo se i pre meča ko je favorit, pretpostavljalo se da iznenađenja neće biti, ali ona su uvek moguća i vrebaju, što je dokazano u prethodnim mečevima, pa su devojke selektora Đovanija Gvidetija morale protivnika da shvate na najozbiljniji mogući način. Kada je bilo tako, rezultat je bio vidljiv, poeni su se osvajali u serijama, najčešće preko Ane Bjelice i Sare Lozo, odbrana je bila jako dobra, a to je bilo dovoljno da se već polovinom setova „pobegne“ na nedostižnu razliku. Hrvatski selektor je izmenama pokušavao samo da smanji razliku, ali mu je to slabo polazilo za rukom. Ali, kada se protivnik shvati olako, i kada se očekuje da će se sam sebe pobediti, onda se situacija komlikuje. Za borbenost i požrtvovanost, ali i za to što se nisu predale, hrvatske odbojkašice su nagrađene smanjenjem rezultata. Tačno je da su plave dame odigrale 15 setova u prethodna tri kola, da su bile umorne, ali su same sebi produžile boravak na terenu, jer selektor nije želeo da izvrši ni jednu izmenu. A sedmorka koja je donela prethodni trijumf nad Tajlandom, 15 – tak minuta kasnije su još jednom primale čestitke za dobro odrađen posao. Tri boda, treća pobeda, poprilično bolja situacija na tabeli pred povratak kući, par dana rada i put u Koreju, gde će se posle duela sa Kinom, Dominikanskom Republikom, Bugarskom i Nemačkom znati da li će se put nastaviti ka Americi ili će biti drugačije.

Statistika Srbija Hrvatska

 

Đovani Gvideti: Moglo je i maksimalno
-Mogli smo da pobedimo i maksimalnim rezultatom, ali je Hrvatska napravila nekoliko izmena, promenila ritam u trećem setu, gde smo se mi malo opustili, lošije smo igrali odbranu što se videlo i po rezultatu. Ali vratili smo se u meč, ritam koji smo imali i na kraju pobedili. Odigrali smo mnogo setova, bilo je naporno, devojke su umorne, ali moraju da se pripreme za naredni turnir i imaće kao prvu jedan jak trening u teretani dok smo još u Brazilu. Ako sumiramo utiske, pobedili smo Japan, osvojili bod protiv domačina, pobedili potom i Tajland i Hrvatsku i vidi se da su devojke napredovale od prvog do drugog vikenda, aali ćemo igrati još bolje, opuštenije i slobodnije u nastavku takmičenja.

Sara Lozo: Tri boda posle dužeg vremena
-Čestitam devojkama na pobdedi, a posle dužeg vremena smo konačno osvojile tri boda. Mogla je to da bude i maksimalna pobeda, ali smo se opustile, pa nam je pala koncentracija, što je protivnik iskoristio i osvojio set. Vraćamo se zadovoljni kući, očekuje nas nekoliko treninga, a potom put u Koreju.

Slađana Mirković: Nije bilo lako
-Ova pobeda je bila lakša od ostalih, ali daleko da je bila laka. Naravno ima udela u tome i to što smo prethodna tri meča igrale u po pet setova, ali devojkama svakako čestitke na dobrom turniru. Došli smo do svoje igre, napredovali i rasli, a mislim da ćemo i dalje.

 

 

DRUGI TURNIRI

Grupa 3 (Hong Kong): Dominikanska Republika – Poljska 1:3, Kina – Kanada 3:0, Italija – Bugarska 3:0, Holandija – Turska 0:3, Bugarska – Kanada 0:3, Poljska – Turska 3:0, Dominikanska Republika – Italija 2:3, Bugarska – Kina 1:3, Turska – Kanada 3:0, Poljska – Holandija 1:3, Dominikanska Republika – Kanada 3:2, Holandija – Italija 2:3, Poljska – Kina 3:0, Bugarska – Holandija, Dominikanska Republika – Turska, Italija – Kina.

Grupa 4 (Brazilija): Hrvatska – SAD 1:3, Japan – Srbija 2:3, Nemačka – Tajland 3:1, Brazil – Koreja 3.0, Tajland – SAD 0:3, Japan – Koreja 3:0, Brazil – Srbija 3:2, Japan – Nemačka 2:3, Koreja – Hrvatska 0:3, Brazil – Nemačka 3:1, Japan – SAD 3:2, Srbija – Hrvatska 3:1, Brazil – SAD, Tajland – Hrvatska, Nemačka – Koreja.

PLASMAN: Poljska 20, Brazil 18, Kina 17, SAD, Turska i Japan po 16, Nemačka 13, Italija, Srbija i Kanada po 10, Dominikanska Republika 7, Tajland 8, Holandija i Bufgarska po 5, Hrvatska 3, Koreja bez bodova.