Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – LEKCIJA SA TAJLANDA

Ako je Daniele Santareli hoće, a verovatno hoće, Ligu nacija 2022. da iskoristi da isproba što veći broj igračica i upozna se sa njihovim trenutnim kvalitetima, meč sa Tajlandom bio je prava prilika za to. Međutim, ako se gleda rezultat, a i činjenica da jedna od najboljih azijskih selekcija igra sa timom u kome više nema ni jedne od mnogo zvezda koje su igrale godinama, onda ishod ovog meča nije dobar, uprkos činjenici da se igralo pet setova. Bilo kako bilo, posle trijumfa nad Belgijom, usledio je poraz od Tajlanda, a sve to pred meč trećeg kola sa Bugarskom (petak 12,00 časova).

Najveći dobitak ovog meča je mlada Jovana Zelenović. U debiju u dresu seniorske reprezentacije osvojila je četiri poena, a u prvoj utakmici gde je bila starter – pet puta više. Najviša srpska odbojkašice (199 cm) bi trebalo ovaj meč da pamti ne samo po tih 20 poena, već po tome što je pokazala da joj je mesto u najjačoj selekciji, a sigurno je da će, možda već u nekoliko narednih utakmica, imati još bolju statistiku. Inače, na prepoznatljivo brzu igru u napadu Tajlanđanki, kao i njihovu fenomenalnu odbranu, srpske igračice nisu bile uvek dovoljno spremne. Možda je i zbog toga selektor Santareli često menjao. Prijem servisa je bio solidan, ali daleko ispod istog elementa protivničkog tima, što im je i omogućilo mnogo kombinatorike u napadu. Uprkos boljem bloku (16 – 12), tajladski napadači su, bez obzira što su daleko niži rastom, pravili poene iz svih pozicija. Iako nepoznate, tandem Kokram – Moksri, čak 61, uz odličan procenat, kojim se srpski tim ne može pohvaliti. kada se sve stavi “na papir”, a može se videti u statistici, malo je nedostalajo da se zabeleži druga pobeda, a ustvari pretrpljen je prvi poraz.

Bilo kako bilo, iz ovog poraza od nasmejanih Tajlanđanki, moraju se izvući samo pouke. Nema sumnje da će tako biti, kao i da će biti sličnih oscilacija tokom ovog takmičenja, na koja svi treba da budu spremni. A sve zarad konačnog cilja, a to je Svetsko prvenstvo.

Statistika Srbija Tajland

Prvo kol0: Tajland – Bugarska 3:0, Turska – Italija 3:0, Brazil – Nemačka 3:1, SAD – Dominikanska Republika 3:0, Srbija – Belgija 3:1, Kina – Holandija 3:1, Poljska – Kanada 3:1, Koreja – Japan 0:3.

Drugo kolo: Srbija – Tajland 2:3, Bugarska – Holandija 3:2, Belgija – Italija 1:3, Brazil – Poljska 3:0, Nemačka – Japan 2:3, Kanada – Dominikanska Republika 3:0.

Parovi trećeg kola: Srbija – Bugarska, Holandija – Italija, Turska – Kina, Nemačka – Koreja, Dominikanska Republika – Brazil, SAD – Kanada.