Aktuelnosti Liga nacija

VNL 2022. – ZA POČETAK VRLO DOBRO

Način na koji je muška reprezentacija Srbije savladala Bugarsku u prvom kolu Lige nacija 2022. verovatno će biti najinteresantniji selektorima i statističarima. Jer, ukoliko se pogledaju brojke posle meča, one nisu odraz stanja na terenu na kome su plavi, pa može se reći i relativno lako, osvojili prva tri boda na ovom takmičenju. Pobednik je imao samo tri bloka, poraženi čak 15, a pritom su Bugari i za nijansu bolji procenat napada.

No, bilo kako bilo, Igor Kolaković je za kratko vreme od momaka, gde ima i debitanata, i gre su od onih koji su osvajali medalje samo Jovović i Peković, napravio željenu kombinaciju koja se ispostavila kao pobednička. Istini za volju, bilo je potrebno neko vreme da se malo bolje „zagreju“ da pronađu rešenje za Parapunova, a onda, posle izgubljenog prvog seta uđu u pobednički ritam. Tačnije, polovinom drugog dela su „dodali gas“ i uz manje oscilacije, držali su ga do samog kraja. Ono što nisu radili blokom, srpski reprezentativci bi nadoknadili odličnim servisom, u kome je prednjačio Miran Kujundžić, ujedno i najefikasniji akter premijernog duela. Posle njegovih servisa bilo je mnogo neorganizovanih napada Bugara, što su u kontrana znali da iskoriste Petković, Mašulović, Nedeljković i Katić, koji je svojim ulaskom uneo stabilnost u prijemu servisa i boljitak u „oba pravca“.

Do drugog duela protiv Francuske (četvrtak 22,30) srpski odbojkaši imeće dovoljno vremena da porade na „uočenim nedostacima“ i pokažu još bolju igru i probaju da iznenade olimpijskog šampiona koji uvek ima velike apetite.

Statistika Srbija Bugarska

Rezultati prvog kola: Srbija – Bugarska 3:1, Kina – Iran 1:3, Kanada – Nemačka 0:3, Slovenija – SAD 0:3, Poljska – Argentina 3:0, Japan – Holandija 3:1, Francuska – Italija 3:0, Brazil – Australija 3:0.