Liga nacija

VNL 2023. – PRESKOČENE I NEMICE

30. 6. 2023.

Nemačka jeste bila najprijatnije iznenađenje Lige nacija 2023, i u poslednjih par godina igra jako dopadljivo, ali sve to pada u vodu kada se preko puta njih nađe selekcija Srbije. Plave dame su u Koreji zabeležile i drugi trijumf, i on je, kao i onaj sa Kinom, vredan tri boda, i sada je sve realnije da se zacrtani cilj, od sva četiri trijumfa i ostvari. Da se odmore i spreme za narednog rivala, Dominikansku Republiku, imaće manje od 20 sati (subota 3,30 časova). A da li će sve to biti dovoljno za plasman na finalni turnir koji se igra u Americi, zavisiće i od nekih drugih utakmica.

Što se duela sa Nemačkom tiče, on je protekao u znaku Tijane Bošković. Najbolja odbojkašica planete je imala sjajan učinak od čak 39 poena, uz fenomenalan procenat napada od 70 odsto. Do pred kraj prvog seta, koje su srpske odbojkašice dobile ubedljivo kao isti sa Kinom, imala je stoprocentan učinak. Videlo se da je raspoložena, jer je veliki broj lopti „stavljala na podlogu“, a sve to nije promaklo opet sjajnoj Maji Ognjenović, koja je svoju prvu napadačku opciju „filovala“ sjajnim asistencijama, a kada su kasnije svi pretpostavljali gde će lopta, ona je slala na drugu stranu. Naravno, dobar posao uradili su primači servisa, i omogućili kvalitetna dizanja. Sve je to zavisilo jedno od drugog i sve je to odrađeno besprekorno. Bilo je bitnih, možda ne tako uočljivih momenata onda kada nije išlo, kada je trebalo nešto promeniti. Najpre ulazak Aleksandre Uzelac umesto Sare Lozo. Najmlađi član plave ekspedicije je davao prilike Tijani Bošković da, iako je bila na terenu, malo i predahne. A kada je sa Majom Ognjenović bila na klupi, odlične epizodne uloge imale su Bojana Drča i Ana Bjelica, protagonisti kod nekoliko vrlo važnih poena, kao i Bojana Milenković kada je trebalo sigurno umiriti servis protivnika.

Srpski tim je delovao odlično, reklo bi se bar za nijansu kvalitetnije i uigranije nego u susretu sa Kinom. Ali, uprkos tome, bilo je problema, u drugom pa potom i četvrtom periodu, koji je igran „do 30“. Međutim, blaga nesigurnost je vrlo brzo prerasla u sigurnost koja je omogućila spasavanje set lopte Nemica za, verovatno neizvestan, taj – brek, a kasnije i realizaciju meč – poena. Malo kasnije je proslavljena pobeda,

-Znalo se da će ovo biti naporan vikend i da su nam protivnici raspoređeni po jačini. Kina kao prva, potom i Nemačka. Znako koliko su neugodne, ma u kom sastavu da igraju, što se još jednom pokazalo kao tačno. Imaju sistem koji ne menjaju, igraju konstantno i umeju da zadaju dosta problema i bez obzira na rezultat, igraju uvek isto. Imaju kvalitetne pojedince, ali mi imamo kvalitetnije i ostaje možda žal za tim drugim setom, ali najbitnije je da smo ostvarile pobedu vredne tri boda – rekla je po završetku utakmice “mađioničar”, Maja Ognjenović.

Zaključak bi mogao da glasi da su dva najozbiljnija rivala pobeđena, a da bi ista sudbina trebalo da sačeka i Dominikanke i Bugarke.

 

Statistika Srbija Nemacka

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska 3:2, Kina – Srbija 1:3, Japan – Turska 3:2, Brazil – Italija 3:2, (četvrtak) Poljska – Nemačka 3:2, Hrvatska – Holandija 0:3, Amerika – Bugarska 3:0, D. Republika – Koreja 3:1, Brazil – Kanada 2:3, Tajland – Turska 0:3, (petak) Bugarska – Poljska 1:3, Kanada – Italija 2:3, Nemačka – Srbija 1:3, Kina – D. Republika 2:3, Holandija – Japan 3:1, Brazil – Turska 0:3, (subota) Srbija – D. Republika, Koreja – Kina, Italija – Hrvatska, Nemačka – Amerika, Holandija – Kanada, Tajland – Japan, (nedelja) Srbija – Bugarska, Poljska – Koreja, Hrvatska – Turska, Italija – Japan, Tajland – Brazil.

Plasman: Poljska 26 (9), Amerika 24 (9), Turska 26 (8),  Brazil 21 (7), Nemačka 20 (7), Kina 19 (6), Japan 18 (6), Italija 15 (6), Holandija 17 (5), Srbija 16 (5), Kanada 16 (5), Dominikanska Republika 12 (5), Tajland 8 (2), Bugarska 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).

 

Bio je i divan dan

Posle trijumfa je usledilo fotografisanje, a odmah potom je usledila rođendanska pesma namenjena Jovani Stevanović. Srednji bloker plavih dobila je veliki broj poklona od obožavalaca, među kojima je bila i torta kojom je počastila sve devojke i članove stručnog štaba.

I organizatori su vodili računa o tome, pa je u jednom momentu na velikom ekranu bio lik srpske reprezentativke sa potpisom – slavljenica.

 

Fanovi Teodore Pušić

Još jedan dobar meč je odigrala Teodora Pušić, koja je prijemom servisa i odbranom umnogome pomogla da napad bude sa mnogo više kombinatorike.

-Srećni smo zbog pobede. Počeli smo onako kako smo i planirale, odigrale na visokom nivou. Nadamo se da će sve pobede biti dovoljne za finalni turnir, koji je naš cilj i čemu se nadamo. Nema vremena za analize, očekuje nas Dominikana i verujem da ćemo sve okončati onako kako smo planirale.

 

Hejnen: Čestitke, bili ste bolji

U pola izjave Teodore Pušić, pored nje je prođao trener Nemica Vital Hejnen, koji se onako na jedno „ali, spontano ubacio u razgovor i rekao:
-Ali nemački tim se srčano borio, međutim vi ste bili bolji. Čestitam vam na pobedi i plasmanu na završni turnir.

Do realizacije njegovih pretpostavki, ima još dosta da se igra, ali ne bi bilo loše da je iskusni trener izneo pravi podatak.