Liga nacija

VNL 2023. – I NEMAČKA MORA PASTI

29. 6. 2023.

Jako dobro izdanje najboljih srpskih odbojkašica i pobeda nad Kinom u četiri seta ostaje arhivirana, a ono najbolje je „uzeto“ da se prenese i na naredni meč. A rival je Nemačka, tim koji spada u red najprijatnijih iznenađenja dosadašnjeg toka Lige nacija, i koji par godina unazad igra jako dobru odbojku. Da li je to produkt dolaska Vitala Hejnena ili ne, tek njihova igra, a i trenutni plasman na tabeli su sasvim sigurni znaci za i te kakav respekt. Međutim, šta onda treba reći za svetske šampionke, koje su u odnosu na osvajanje pomenute titule pojačane Majom Ognjenović, koja je uz Tijanu Bošković bila nosilac pomenute pobede nad Kineskinjama. Selektor Đovani Gvideti, kratko, ali biranim rečima govori o sledećem protivniku.

-Igraju jako dobro i stabilno, sva tri vikenda, protiv svakog protivnika, možda su i najbolji tim do sada i biće to jako teška utakmica za nas.

Devojke su spremne, kako one iz postave koja je iznela najveći teret u prvom trijumfu u Koreji, tako i one koje čekaju priliku da, ukoliko bude potrebno, svojim boravkom na terenu doprenesu novim uspesima.

-Drago mi je da smo pobedom startovale, ali svi znamo da do kraja ima još tri meča i da sve tri moramo da pobedimo. Nemice igraju sjajno, ali treba se fokusirati na našu igru, da to bude onako kako se od nas očekuje i ne bi trebalo da bude problema – smatra Bojana Milenković.

U vrlo kratkom vremenu, prvom setu meča sa Kinom, Tijana Bošković je podsetila zbog čega joj na planeti nema ravne. Kasnije je samo nizala poene i otvarala širom vrata do trijumfa.

-Cilj nam je da ostvarimo sve četiri pobede i ka tome težimo. Ima detalja koje možemo da popravimo u svojoj igri i mislim da će se to videti u narednoj utakmici. Nemice jesu prijatno iznenađenje dosadašnjeg toka Lige nacija, igraju dobro, napadački posebno, ali ponavljam, mislim da će od nas sve zavisiti. Verujem da ćemo pružiti partiju na nivou dovoljnom da se drugi put radujemo u Koreji.

Njeno mišljenje dele sve ostale devojke, a isto razmišlja i odbojkaška javnost u Srbiji. O duelima sa Dominikanskom Republikom i Bugarskom, kad dođe vreme za to. Meč po meč, kako je rekao selektor. I neka bude – pobeda po pobeda.

 

„Tanke“ na prijemu servisa

Stručni štab je odgledao mnogo mečeva Nemačke u Ligi nacija 2023. Imaju jasan plan kako odigrati jedan izuzetno bitan meč, u kome je pobeda opet – pod moranje. Deo plana prenosi jedan od asistenata, Nikola Milosavljević:

Imaju jako dobre primače servisa i igraju sa tri u rotaciji i smenjuju se. Na prijemu servisa su malo „tanji“, pa ćemo pokuđati servisom, pre svega da ih napadnemo tim elementom igre, da postavimo dobar blok ili odigramo dobro u odbrani. Mislim da ove devojke to mogu, a ukoliko tako bude, radovaćemo se novoj pobedi.

 

Kanađanke kvare planove

Mnogi rezultati su u prvih nekoliko mečeva trećih turnira Lige nacije išli na ruku plavim damama. U danu kada su one bile slobodne, neki konkurenti za „fajnal ejt“ su poraženi, doduše mogli su i ubedljivije (Italija od Brazila i Nemačka od Poljske), dok su neki, poput Kanade stizali do neočekivanih pobeda. Naime, Kanađanke su savladale Brazil, posle taj – breka, i ostale i dalje u igri za završni turnir u Teksasu.

Ali, do kraja ima još dosta da se igra. Iako je to po dva do tri meča svako, nije isključeno da bude još neočekivanih rezultata koji mnogo toga mogu da promene i poremete.

Poslednji turniri, rezultati i parovi (utorak): Nemačka – D. Republika 3:1, Bugarska – Koreja 3:1, Hrvatska – Kanada 0:3, Tajland – Holandija 0:3, (sreda) Amerika – Poljska 3:2, Kina – Srbija 1:3, Japan – Turska 3:2, Brazil – Italija 3:2, (četvrtak) Poljska – Nemačka 3:2, Hrvatska – Holandija 0:3, Amerika – Bugarska 3:0, D. Republika – Koreja 3:1, Brazil – Kanada 2:3, Tajland – Turska 0:3, (petak) Bugarska – Poljska, Kanada – Italija, Nemačka – Srbija, Kina – D. Republika, Holandija – Japan, Brazil – Turska, (subota) Srbija – D. Republika, Koreja – Kina, Italija – Hrvatska, Nemačka – Amerika, Holandija – Kanada, Tajland – Japan, (nedelja) Srbija – Bugarska, Poljska – Koreja, Hrvatska – Turska, Italija – Japan, Tajland – Brazil.

Plasman: Amerika 24 (9),Poljska 23 (8), Turska 23 (7),  Brazil 20 (7), Nemačka 20 (7), Kina 18 (6), Japan 18 (6), Kanada 15 (5), Italija 13 (5), Holandija 14 (4), Srbija 13 (4), Dominikanska Republika 10 (4), Tajland 8 (2), Bugarska 8 (2), Hrvatska 6 (2), Koreja bez bodova (0).