Aktuelnosti Svetska liga

WL 2017. OPROŠTAJ PLAVIH PRE VREMENA

Osvajač Svetske lige za 2017. godinu još nije poznat, ali već se sada, na žalost naših ljubitelja odbojke zna da to neće biti onaj tim koji je osvojio prošle godine. Srpski tim ranije od planiranog izgubio je sve šanse za reprizu lanjskog uspeha. U polufinalu najprofitabilnijeg svetskog takmičenja igraće tako Brazili i Amerika, odbosno Francuska i Kanada, dok će plavi „podeliti“ peto i šesto mesto sa Rusijom.

Posle poraza od Amerike, srpski tim je ispred sebe imao težak zadatak, da pobedi Francusku, a da rival ne sme da uzme više od jednog seta, što je, ispostavilo se, ali i ranije znalo, jako teško. Naravno da niko nije pomišljao na predaju, ali su „trikolori“, opet u uslovima koji su bliži skijanju nego odbojci, odigrali kvalitetniju završnicu prvo seta. Tada su već bili bliži polufinalu onoliko koliko su udaljili naše reprezentativce. Nekako pod tim utiskom su Kovačević, Ivović, Jovović, Lisinac, Podraščanin i svi ostali koji su ulazili u igru, počeli drugi period gde je sve krenulo nizbrdo.

-Igrate loše jer ste isfrustrirani njihovom dobrom igrom – rekao je Nikola Grbić na jednom tajm autu. – Probajte da se vratite, jer ste prvi set odigrali odlično.

I bio je u pravu, a i dao je pravi savet. Ali, uprkos činjenici da su njegovi igrači poslušali ono što im je rekao, osvojili nekoliko poena, razlika bila tolika da nisu mogli u potpunosti da je stignu. Na žalost, to je značilo osvajanje još jednog seta za Francuze, što je mnoge naše igrače nateralo na suze u očima. A onda je na teren „poslata“ postava sa igračima koji do sada nisu mnogo igrali, a takođe su imali želju da pokažu šta znaju. I oni umalo da pokvare planove Francuza. Razigrali su se, a protivnici opustili misleći verovatno da će se srpski tim predati. Vrlo brzo je usledilo izjednačenje i ušlo se u taj – brek. Malo je nedostajalo za potpuni preokret, koji bi se verovatno i desilo da nije „zagrmeo“ Loron Tili. Njegovi igrači su na kraju pobedili i sa tim rezultatom sebi za rivala dodelili Kanadu, a srpski tim poslali kućI pre vremenai bez pobede.

 

Photo: fivb.org