Intervjui

ZORAN GAJIĆ: SELEKTORI IMAJU PUNO POVERENJE

Da li je iko posumnjao da će Zoran Gajić ponuditi svojim kolegama, trofejnim stručnjacima, uslove u ugovorima koje oni neće prihvatiti. Zar je stvarno neko mislio da najbolji trener u istoriji srpkog sporta neće učiniti sve da Zorana Terzića i Nikolu Grbića zadrži na kormilima brodova o kojima je lane brijao (ne samo) odbojkaški svet? Zna iskusni odbojkaški vuk šta je najbolje za srpsku odbojku, odnosno šta ne valja za ostale selekcije u Evropi i svetu, ljudi koji znaju svoj posao. Zato je ponudio mirnoću, stabilnost i sigurnost koju niko ne bi mogao da odbije. Nisu to učinili ni selektori osvajača zlata u Svetskoj ligi i srebra na Olimpijskim igrama od prošle godine.

– Oni su glavnokomandujući. Period za poverenje od četiri godine nije bio sporan. Imaju punu podršku i poverenje, što je razumljivo, sad mogu mirno da rade. Ciklus jeste olimpijski, ali do njegovog kraja i glavnog cilja, postoji dosta prolaznih etapa. Vrlo brzo će 2020. godina. I kumulativni efekat svega što rade biće tada.

Devojke su nedavno iz Rija donele srebrnu olimpijsku medalju, što je pozale muškog zlata iz 2000. godine možda i najveći uspeh u istoriji odbojke u Srbiji.

– Imamo situaciju da su muškarci dva puta imali plasman od 5. do 8. mesta, jednom slabije od toga, a jednom se nisu ni kvalifikovali. Moramo izvući pouke. Šta je bilo – bilo je, ali ne sme da se ponavlja. Isto kao što nemamo pravo, posle medalje u Riju, da vršimo pritisak na devojke da „niša sem finala nije uspeh“. Cilj je da svi daju maksimum, da se to vidi, da nemamo ni za čim da žalimo jednog dana, kako smo možda mogli bolje.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije izuzetno ceni napore obojice selektora i njihove napore da se postignu dobri rezultati. Takođe, svestan je i da im nije lako.

– Treba izdržati pet meseci sa reprezentacijom. Znam iz sopstevnog iskustva kako to izgleda. Ali takav je naš posao. Oni su se opredelili za postizanje vrhunskih rezultata. Rade i u klubu i u nacionalnoj selekciji, pa to onda ne bude pet, nego svih 12 meseci. Ali sigurno znaju da je i to dobro za njih, jer konstantno imaju priliku da napreduju. I na kraju da ponovim da mi je stvarno izuzetno drago što smo sa Zoranom Terzićem i Nikolom Grbićem postigli dogovor i potpisali ugovore o četvorogodišnjoj saradnji. Verujem da će biti i uspešna i da će obe reprezentacije postizati svoje maksimume.

Tako priča Zoran Gajić o saradnicima kojima sigurno želi iste uspehe koje je i on postigao.