Aktuelnosti

ZORAN TERZIĆ: SUDIJE NISU DORASLE

Tri utakmice, tri skoro pa „ glatke“ pobede, jedan izgubljen set i direktan plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Rekao bi neko da nema ni najmanje razloga za nezadovoljstvo. Kada je igra devojaka koje on vodi u pitanju, sigurno da je tako, ali kada je reč o arbitrima u prva tri kola šampionata, onda Zoran Terzić, uprkos gore navedenom, ima dosta zamerki.

-Jednostavno, nisu dorasli takmičenju na kome su. To je najblaže rečeno i to se odnosi na one koji su nam delili pravdu i one koje smo gledali putem televizijskih prenosa. Čast izuzecima, ali ima ih daleko manje od ovih prvih – kaže trofejni srpski selektor.

Dobijao je opomene, čak i žute kartone, na koje je „odgovarao“ osmehom. Greške sudija su nekad bile toliko uočljive da ih je i laik primećivao.

-Stiče se utisak da je najbitnije da li su flašice za vodu dobro poređane, da neko od rezervnih igrača slušajno nije nagazio liniju prostora koji je za njih predviđen i tome slično. A o pravilima igre, „prljavim loptama“, prelazima i drugim stvarima koje se „broje“ poenima, to i nije toliko bitno.

Često se dešava da na velikim takmičenjima pravdu dele arbitri iz zemalja koje nisu baš odbojkaške, samim tim i nemaju dovoljno iskustva u vođenju bitnih mečeva.

-Verujem da se neke stvari neće ponavljati, mada nisam baš siguran da će biti tako. Ovo govorim sada, jer nemamo razloga da se vadimo na sudije. Ustvari, ovo je samo upozorenje organizatorima, jer slede utakmice u kojima svaka njihova greška može biti ogromna, čak i presudna.

Nisu se u Gandži proslavili baš ni sa video tehnologijom. Čelendž je mnogo puta unosio veliku nervozu.

-Prvo što je trebalo po pet minuta da se proveri neka situacija. To već nisu njihove greške, ali bilo je situacija da se na snimku jasno vidi jedno, a oni donesu odluku da je suprotno. Da ne govorim o tome da nam nisu puštani usporeni snimci iz neznanih razloga, da se video bim naprasno kvario, a onda odjednom sam od sebe popravljao. Ponavljam, ne žalim se, samo upozoravam pred mečeve koji slede i koji će uskoro odlučivati o medaljama.