Aktuelnosti

SP, DAN 9. – VASKRSLE BRAZILKE

1. 10. 2022.

Posle neočekivanog poraza od Japana, selekcija Brazila našla se u prilično nezavidnoj situaciji, jer samo dan kasnije trebalo je da izađu na megdan drugoj azijskoj velesili, Kini. Šta su radile preko noći, odnosno kako je Ze Roberto uspeo da napravi taktiku, ostaće tajna, ali uspelo mu je. Doduše, trebalo je da Kineskinje povedu, da bi Brazilke odigrale, ali stvarno – najbolje kada je bilo najpotrebnije. Nije im bilo lako, ali su uspele. Kolumbija i Češka su odigrale oproštajni meč, prestiža radi na tabeli D grupe, koju su predstavnice Evrope rešile u svoju korist i ipak donekle zadovoljne našuštaju Svetsko prvenstvo.

Ako je neko zadužen za iznenađenja, onda je to Tajland. Na sličan način na koji su šokirale Tursku, savladale su i Dominikanu. Najpre su vodile, pa onda stizale, da bi na kraju i prestigle, zabeleživši četvrtu pobedu u grupi i drugo mesto preilikom „ukrštanja“. Turska je najnepredvidiji tim u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva. Odigrale su još pet setova i nanele domaćinu Poljskoj još jedan poraz, čime su obezbedile lidersku poziciju na tabeli. U oproštajnom meču, Korejke su slavile nad Hrvatskom.

Najbolje srpske odbojkašice su pregazile Ameriku, zabeležile su i petu pobedu na šampionatu na kom brane titulu i iščekuju nove mečeve i pobede. Utakmicu za „srečan put“ odigrale su Bugarke i Kazahstanke, u kojoj je srpska snajka Elica Atanasijević (nekada Vasileva), najviše doprinela trijumfu svog tima. Interesantno je bilo gledati kako su Nemice odigrale sjajna dva seta, a onda se sve okrenulo u korist Kanađanki, koje na taj način u narednu rundu prenose veći kapital.

U A grupi je Portoriku „igrala“ samo pobeda nad Kenijom, kako bi i dalje ostale iznad njih, na četvrtoj poziciji i nastavile takmičenje. Nije im bilo lako, ali su ostvarile uspeh i obezbedile još četiri utakmice u drugoj fazi.

A grupa: Portoriko (Aberkrombi 20) – Kenija (Adiambo 22) 3:1. Tabela: Italija 12, Holandija i Belgija po 9, Portoriko 6, Kenija 3, Kamerun bez bodova.

B grupa: Dominikanska Republika (Gonzales 28) – Tajland (Ajčaraporn 26) 2:3, Koreja (Jeonga 21) – Hrvatska (Fabris 19) 3:1, Poljska (Stisjak 31) – Turska (Karakurt 22) 2:3. Tabela: Turska 11, Tajland 10, Dominikanska Republika 11, Poljska 10, Koreja 3, Hrvatska bez bodova.

C grupa: Bugarska (Atanasijević 14) – Kazahstan (Nikitina 16) 3:0, Srbija (Bošković 26) – SAD (Bađema 7) 3:0, Nemačka (Alsmajer 16) – Kanada (Grej 25) 2:3. Tabela: Srbija 14, SAD 12, Kanada 8, Nemačka 7, Bugarska 4, Kazahstan bez bodova.

D grupa: Brazil (Tainara 22) – Kina (Li Jing Jing 22) 3:1, Kolumbija (Amanda 20) – Češka (Orvosova 14) 1:3. Tabela: Kina i Brazil po 12, Japan 9, Argentina 5, Češka 3, Kolumbija 1 bod.